Laddar Evenemang

Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tidernas toner – Två romantiker

9 september, 2022, 19:00 - 20:00

195kr – 400kr

Av stråksextett ur Sinfonietta Viginti med musiker från Hovkapellet.

Två romantiker är den första konserten i konsertserien Tidernas toner och presenterar förgrundsfigurer från den tidsepok som kallas den Klassiska romantiken, den ryske tonsättaren Peter Tjajkovskij och den tyske Richard Strauss.

Stråksextetten består av två violiner, två viola och två cello och är en av de ovanligare ensembletyperna i den klassiska musiken. Jämfört med den mycket vanligare stråkkvartetten ger sextetten kompositören ytterligare möjligheter till klangfärgningar och utvecklade tonkombinationer. Man närmar sig stråkorkesterns möjligheter men i det behändiga formatet.

Denna konsert ger en provkarta på allt som den klassiska romantikens kompositörer bemästrade och musiken återspeglar känslor, stämningar och mystik. Välkomna till en timme i musikens underbara värld levererad av musiker av högsta klass!

Peter Tjajkovskij (1840–1893)

Till några av Tjajkovskijs mest kända och spelade verk hör baletterna Svansjön och Nötknäpparen. Det stycke som spelas här, Souvenir de Florence (översatt Minnen från Florens) påbörjades 1890 i just Florens i Italien och var ett beställningsverk från S:t Petersburgs kammarmusiksällskap. Av styckets fyra delar skiljer den sista ut sig från de övriga då den är baserad på ryska folkvisor.

Richard Strauss (1864–1949)

Har man inte hört talas om Richard Strauss förut så har man i alla fall hört hans tondikt Also Sprach Zarathustra, flitigt använd som filmmusik. Annars var Strauss en flitig operakompositör med operor såsom Rosenkavaljeren, Elektra och Die Frau ohne Schatten på verkslistan. En av hans mindre kända operor är Capriccio, ur vilken denna glimrande stråksextett är hämtad.

Kl 18:15 ges en introduktion till konserten av Greger Fellin och Jan Stigmer.

 

Biljettpriser

Ordinarie: 195 kr.
Paketbiljett: 400 kr. I paketbiljetten ingår entré till alla tre konserterna i serien Tidernas toner.

Köp biljett

Detaljer

Datum:
9 september, 2022
Tid:
19:00 - 20:00
Kostnad:
195kr – 400kr
Evenemang Kategori:

Plats

Scenen
Parkvägen 31 A
Knivsta, Knivsta 74175
+ Google Map
Visa Plats-webbplats

Arrangörer

Verbafon
Knivsta Kommun